Verdeling van geldschulden
De afspraken die jullie maken over de verdeling van geldschulden, gemeenschappelijk of samen aangegaan, worden opgenomen in het (echtscheiding)convenant. In dit blog vind je uitleg over gemeenschappelijke geldschulden, jullie hoofdelijke aansprakelijkheid daarvoor en de verdeling van geldschulden bij een echtscheiding of relatiebreuk.
Hoofdelijke aansprakelijkheid voor geldschulden
Jullie hoofdelijke aansprakelijkheid voor een gemeenschappelijke geldschuld houdt in dat jullie in beginsel allebei afzonderlijk aansprakelijk zijn voor aflossing van de totale geldschuld. Kan de schuldeiser niets op jou verhalen, dan kan deze de totale geldschuld in de meeste gevallen op de ander verhalen. En vice versa.
Nieuwe geldleningen
Hoofdelijke aansprakelijkheid voor een bestaande gemeenschappelijke geldschuld kan een belemmering vormen voor een nieuwe geldlening. Bijvoorbeeld voor een hypothecaire geldlening op het moment waarop je een huis zou willen kopen. Dit geldt ook in de situatie waarin afgesproken is dat de ander de bestaande geldschulden zal aflossen.
De afspraken die jullie maken over de aflossing van gemeenschappelijke schulden hebben dus geen derdenwerking. Dit betekent dat schuldeisers hier niet aan gebonden zijn. Komt de ander de afspraken onverhoopt niet na, dan kan de schuldeiser ook bij jou aankloppen.
Ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid
Soms is een schuldeiser bereid om een van de partners te ontslaan uit zijn/ haar hoofdelijke aansprakelijkheid voor een gemeenschappelijke geldschuld. Dit zal de schuldeiser alleen doen als degene die de schuld wil gaan aflossen hiervoor voldoende financiële zekerheid biedt. Of als iemand anders, bijvoorbeeld een familielid, zich garant stelt voor de aflossing. Vanaf het moment waarop een schuldeiser jou heeft ontslagen uit de hoofdelijke aansprakelijkheid kan deze niet meer bij jou aankloppen als de ander zijn/haar (aflossings)verplichtingen niet meer zou nakomen.
Geldschuld oversluiten
Is de schuldeiser niet bereid om je te ontslaan uit de hoofdelijke aansprakelijkheid, dan kan de bestaande geldschuld soms afgelost worden met een nieuwe geldlening. Deze nieuwe geldlening moet dan wel alleen op naam gesteld worden van degene die de oorspronkelijke geldschuld zou gaan aflossen. Ook hiervoor geldt dat een bank of geldverstrekker alleen bereid zal zijn een nieuwe geldlening te verstrekken als de aanvrager voldoende financiële zekerheid biedt.
Minder ruimte voor alimentatie
Houd er tenslotte ook rekening mee dat aflossingen op gemeenschappelijke geldschulden kunnen leiden tot een lagere kinder- en/of partneralimentatie. Of tot een situatie waarin geen alimentatie meer mogelijk is. De onderhoudsplichtige heeft door de aflossing van geldschulden in zijn inkomen immers minder ruimte voor het betalen van alimentatie.
Viae Novae
Scheiding & Mediation
Mediator in:
Utrecht - Den Haag - Amersfoort - Leidsche Rijn - Nieuwegein - De Meern - IJsselstein - Vianen - Driebergen -De Meern - Vleuten - Maarssen - Woerden - Rotterdam - Gouda - Waddinxveen - Reeuwijk - Bodegraven - Almere - Baarn - Bilthoven - Hilversum - Eemnes - Leusden - Mijdrecht - Zoetermeer - Rijswijk - Voorburg - Delft - Loosduinen - Alphen aan den Rijn - Leiden
Vragen?
Ik help je graag verder
T 085-0605098