“Het eerste dat ik dacht toen zij mij vertelde dat zij wilde scheiden was, word ik nu een weekendvader? Tijdens het eerste mediationgesprek werd duidelijk dat mijn ex tot een gedeelde zorg wilde komen. Ik kan je niet vertellen hoe opgelucht ik was”

Kids

ouderschapsplan

Mediation Utrecht – Den Haag – Amersfoort

 

 

In het ouderschapsplan worden de afspraken die jullie voor de kinderen maken vastgelegd. Een ouderschapsplan is verplicht gesteld in echtscheidingsprocedures. Als in een echtscheidingsprocedure geen ouderschapsplan kan worden overgelegd zal de rechtbank uitgebreid geïnformeerd moeten worden over de redenen waarom dit niet mogelijk is. Kunnen hiervoor geen heel goede redenen worden gegeven, dan kan de rechtbank de echtscheiding niet uitspreken.

 

Verplichte onderdelen in een ouderschapsplan

Jullie hebben een grote mate van vrijheid bij de invulling van het ouderschapsplan. Samen met de kinderen kunnen jullie dan ook tot afspraken komen die bij jullie, en bij de kinderen, passen. Een aantal onderdelen zijn daarbij verplicht gesteld voor het ouderschapsplan, zoals afspraken en informatie over:

 • ouderlijk gezag en de hoofdverblijfplaats van de kinderen
 • de zorgverdeling of omgangsregeling
 • op welke wijze de kosten van verzorging en opvoeding van de kinderen worden gedeeld (kinderalimentatie / kinderrekening)
 • de manier waarop jullie samen belangrijke beslissingen nemen voor de kinderen
 • op welke wijze de kinderen zijn betrokken bij het invullen van de afspraken

 

Uitbreidingen in het ouderschapsplan

Naast de hierboven genoemde verplichte onderdelen is het ook verstandig om na te denken en afspraken in het ouderschapsplan te maken over de volgende onderwerpen:

 • regelingen voor de vakanties en feestdagen
 • de manier waarop, en waar, de verjaardagen van de kinderen (en de ouders) worden gevierd
 • introductie van eventuele nieuwe partners
 • ouderavonden op school en informatieverstrekking vanuit school
 • bijdragen voor de kinderen vanaf het moment waarop zij 18 jaar worden
 • een bijdrage voor kinderen van 21 jaar en ouder, zolang zij een studie volgen

De mediator neemt het ouderschapsplan stap voor stap met jullie door en gaat hierbij met jullie na welke regelingen het best bij jullie en bij jullie kinderen passen. Als jullie tot overeenstemming zijn gekomen zullen de afspraken worden vastgelegd in het ouderschapsplan.

Wil je alvast meer lezen over scheiden met kinderen? Op de blogpagina vind je verschillende blogs met informatie en tips over scheiden met kinderen.

 

Lees meer:

Zorg verdelen

De zorgregeling, een puzzel?

`Alimentatie

Kinderalimentatie of kinderrekening

Scheiden

Hoe vertel je de kinderen..

Blogpagina

Informatie
en tips

Gratis

kennismakingsgesprek

Meer weten over mediation of over samen scheiden? Maak dan een afspraak voor een kennismakingsgesprek. Een kennismakingsgesprek is gratis en verplicht tot niets. Tijdens het gesprek, dat een half uur tot een uur duurt, beantwoordt de mediator al jullie vragen. Jullie krijgen een indruk van het mediatontraject, de mogelijkheden en de onmogelijkheden daarvan en de kosten van het hele scheidingstraject.

Wijzigen

Ouderschapsplan na (echt)scheiding

 

 

Aanpassing van de zorg- of omgangsregeling

De regelingen die in het ouderschapsplan worden opgenomen kunnen na verloop van tijd om aanpassing vragen. Zo zal een zorgregeling of omgangsregeling die voor jonge kinderen is getroffen vaak aangepast moeten worden naarmate de kinderen opgroeien. De regeling die voor jonge kinderen is getroffen wordt in de praktijk bijvoorbeeld vaak aangepast op het moment waarop de kinderen naar de middelbare school gaan. Schoolroosters veranderen op dat moment, de kinderen worden ouder en zelfstandiger en naarmate de leeftijd vordert krijgen zij ook vaak een duidelijker eigen mening over de zorg- of omgangsregeling.

 

Herberekening kinderalimentatie

Ook de afspraken die in het ouderschapsplan gemaakt zijn over kinderalimentatie worden in de loop van de tijd vaak aangepast. Een wijziging van omstandigheden in het inkomen of de gezinssituatie van een van de ouders vormt dan aanleiding om de kinderalimentatie aan te passen aan de nieuwe situatie.

 

Mediation na (echt)scheiding

Lukt het niet om samen tot overeenstemming te komen over de nieuwe regelingen? Of willen jullie de nieuwe afspraken gewoon helder vastleggen in een aanvullend ouderschapsplan? De mediator helpt jullie hierbij en en zorgt voor:

 • begeleiding van de gesprekken
 • alimentatieberekeningen, gebaseerd op de nieuwe situatie
 • vastlegging van de afspraken in een aanvullend ouderschapsplan

 

Viae Novae
Echtscheiding & Mediation

 

Mediation / Mediator in:

Utrecht – Leidsche Rijn – Nieuwegein – IJsselstein – Vianen –
De Meern – Vleuten – Maarssen – Woerden – Gouda – Reeuwijk – Bodegraven – Baarn – Bilthoven – Hilversum – Eemnes – Leusden – Amersfoort – Mijdrecht – Zoetermeer – Den Haag – Rijswijk – Voorburg – Delft – Loosduinen – Alphen aan den Rijn – Leiden

 

 

📞 030 – 850 54 49

Viae Novae
Echtscheiding & Mediation

 

Mediation / Mediator in:

Utrecht – Leidsche Rijn – Nieuwegein – IJsselstein – Vianen –
De Meern – Vleuten – Maarssen – Woerden – Gouda – Reeuwijk – Bodegraven – Baarn – Bilthoven – Hilversum – Eemnes – Leusden – Amersfoort – Mijdrecht – Zoetermeer – Den Haag – Rijswijk – Voorburg – Delft – Loosduinen – Alphen aan den Rijn – Leiden

 

 

📞 030 – 850 54 49