Mediator Utrecht - Den Haag - Amersfoort. Viae Novae Echtscheiding & Mediation

Kids

scheiden als

ouders

 

 

 

Een scheiding tussen de ouders is voor zowel ouders als kinderen een bijzonder ingrijpende gebeurtenis. Wellicht vragen jullie je af, hoe vertellen we de kinderen dat we gaan scheiden? Of, zullen de kinderen schade ondervinden van de scheiding? En, hoe verdelen we de zorg voor de kinderen na de scheiding? Naast het verdriet en de onderzekerheden die gewoonlijk al gepaard gaan met een scheiding brengt een scheiding met kinderen extra zorgen met zich mee.

Een ding staat vast, jullie zijn en blijven samen ouders van jullie kinderen. Daar verandert een scheiding niets aan. De manier waarop jullie samen als ouders verder gaan na de scheiding is echter van grote invloed op het welzijn, het geluksgevoel en de verdere ontwikkeling van de kinderen.

 

Een nieuwe manier van samenwerken

Voorgezet ouderschap vraagt om een nieuwe manier van samenwerken. Ook al ben je uit elkaar, toch zullen jullie in de toekomst vaak moeten overleggen en beslissingen moeten nemen voor de kinderen. Lukt het ouders niet samen te werken, of levert dat (veel) strijd op, dan hebben de kinderen daar direct last van terwijl de negatieve effecten vaak ook op latere leeftijd en in latere relaties worden ondervonden. Een positieve balans daarentegen, waarin de ouders elkaar weten te waarderen en te respecteren, biedt veiligheid en stabiliteit.

 

Ouderschapsplan

In het ouderschapsplan worden de regelingen die voor de kinderen worden getroffen vastgelegd. Het gaat dan over afspraken over de manier waarop de zorg voor de kinderen wordt verdeeld, bij wie van de ouders zij hun hoofdverblijfplaats hebben maar zo kunnen er ook afspraken gemaakt worden, bijvoorbeeld, over hoe jullie om willen gaan met eventuele nieuwe partners. Het ouderschapsplan is verplicht gesteld in echtscheidingszaken. Meer informatie over het ouderschapsplan, de daarin op te nemen regelingen en het wijzigen van afspraken als de omstandigheden in de loop der tijd wijzigen vind je op de aparte pagina over het ouderschapsplan.

 

Happy kids?

 

Als ouders willen we onze kinderen gelukkig zien. We willen onze kinderen een onbezorgde jeugd geven met veel liefde, aandacht en fijne momenten. Ook na een scheiding. 

Binnen het mediationtraject staan de kinderen centraal. Er wordt aandacht besteed aan het voortgezet ouderschap, de onderlinge communicatie en aan regelingen die bij jullie en bij jullie kinderen passen. 

Wanneer heb jij voor het laatst echt naar je partner als ouder gekeken? Ongeacht de partnerrelatie, is zij een lieve moeder? Is hij een leuke vader? Wil hij/zij niet gewoon net als jij het allerbeste voor jullie kinderen en houden jullie niet gewoon allebei op jullie eigen manier zielsveel van hen? 

Door samen te werken als ouders, bereid te zijn rekening te houden met elkaar en op een positieve manier invulling te geven aan het ouderschap maken jullie de weg vrij voor.. happy kids!

Kindgesprek & (KIES)coaching

 

Kinderen zijn loyaal aan hun ouders. In een scheidingssituatie kan het voor hen daardoor moeilijk zijn om hun eigen zorgen, wensen en behoeften aan te geven. Zij voelen de spanningen en de emoties van de ouders vaak maar al te goed aan en willen het niet moeilijker maken dan het al is. In plaats van eigen wensen aan te geven leggen de kinderen zich dan bij de voorstellen of beslissingen van de ouders neer. De afspraken die voor de kinderen worden gemaakt hebben echter ook invloed op hun leven. Het is daarom juist belangrijk dat zij zich gehoord, gesteund en begrepen voelen. Voor kinderen vanaf 4 jaar kan het daarom fijn zijn om binnen een vertrouwelijke setting met een neutrale derde te praten over de scheiding, hun zorgen en hun wensen. Is er een neutraal iemand in de omgeving die het volle vertrouwen van de kinderen geniet? Leg de kinderen dat uit dat zij bij hem/haar terecht kunnen en vooral ook dat het gesprek vertrouwelijk blijft. 

Geen neutrale derde in de omgeving? Denk dan eens aan een gespecialiseerde kindercoach. De coach maakt met het kind afspraken over welke onderwerpen wel of niet worden teruggekoppeld naar de ouders. Vaak volstaat een eenmalig gesprek maar als daar behoefte aan is bieden de coaches ook de mogelijkheid tot meerdere gesprekken. 

Blogs

 

Wil je meer weten over kinderen en scheiden, tips voor het paraplugesprek, of hebben jullie heel jonge kinderen? Lees dan ook mijn blogs, speciaal gericht op ouders en kinderen:

 

De zorgregeling, een puzzel?

 Hebben jullie al nagedacht over de manier waarop jullie de zorg voor de kinderen willen verdelen na scheiding? Wordt het een meer traditionele zorgregeling waarbij de kinderen hoofdzakelijk een weekend per twee weken bij een van de ouders verblijven? Of...

“De landschildpad en de zeeschildpad”

Voor jonge kinderen is een scheiding een tamelijk abstract begrip. Er zijn verschillende (voorlees)boekjes in omloop die gebruikt kunnen worden om vooral jonge kinderen meer te laten begrijpen van een scheiding tussen de ouders. De metafoor van de...

kinderen echtscheiding

Scheiden met kinderen   Scheiden met kinderen kent veel moeilijke momenten. Een van de moeilijkste momenten in een echtscheidingssituatie is voor de meeste ouders het moment waarop de kinderen op de hoogte moeten worden gebracht van de komende scheiding....

Kinderalimentatie & Tremanormen

Alimentatieberekeningen, en zo ook de berekeningen van kinderalimentatie, worden meestal gebaseerd op de Tremanormen. Tremanormen zijn de normen en tabellen die ook door de rechtbank worden gebruikt in alimentatiezaken. In dit blog geef ik je een beknopte uitleg over...

Kinderalimentatie

Kinderalimentatie, een kinderrekening of.. ? Kinderen kosten geld. So far, so good, dat weten we. Maar hoeveel geld geven we maandelijks uit aan de kosten van verzorging en opvoeding van de kinderen? Op die vraag zullen de meeste ouders het antwoord verschuldigd...
Viae Novae
Echtscheiding & Mediation

 

Mediation in:
Utrecht – Leidsche Rijn – Nieuwegein – IJsselstein – Vianen –
De Meern – Vleuten – Maarssen – Woerden – Gouda – Reeuwijk – Bodegraven – Baarn – Bilthoven – Hilversum – Eemnes – Leusden – Amersfoort – Mijdrecht – Zoetermeer – Den Haag – Rijswijk – Voorburg – Delft – Loosduinen – Alphen a/d Rijn – Leiden 
T:30 – 850 54 49

📞 030 - 850 54 49

📞 030 – 850 54 49