Stappenplan echtscheiding

 

Als het besluit om uit elkaar te gaan is genomen worstel je misschien met de vraag.. en nu? Waar te beginnen, en waar moeten we aan denken? Om je op weg te helpen vind je in dit blog 6 stappen waar je mee kunt beginnen.

 

#1

Scheidingsmelding

Weet je partner nog van niets? Breng hem/haar dan eerst op de hoogte van je wens om de relatie te beëindigen.

Met dit gesprek start tegelijkertijd de scheidingsfase. De manier waarop de scheidingsmelding verloopt is vaak bepalend voor de manier waarop ook de scheiding verder zal verlopen. Het is daarom belangrijk dat dit gesprek op een zorgvuldige manier plaatsvindt. Bereid het gesprek voor en neem hier echt de tijd voor.

 

#2

Zelf regelen of niet?

Voor de beëindiging van een samenleving is geen advocaat, mediator of rechtbank nodig. Zijn jullie goed op de hoogte van alle zaken die geregeld moeten worden en de gevolgen van afspraken? Dan kan in onderling overleg de samenleving beëindigd worden. Het is verstandig om de afspraken die jullie willen maken zorgvuldig vast te leggen, met inachtneming van de afspraken uit de samenlevingsovereenkomst (als die er is). Doen er zich in de toekomst veranderingen voor, dan worden de afspraken die jullie nu maken van belang.

Wil je meer zekerheid over de juiste vastlegging van afspraken (aan te raden) of weet je niet zo goed waar je allemaal aan moet denken? Dan is het verstandig om voor begeleiding van een mediator of advocaten te kiezen.

Een echtscheiding, scheiding van tafel of bed, ontbinding van het huwelijk na scheiding van tafel of bed of de ontbinding of beëindiging van een geregistreerd partnerschap, kun je niet samen regelen. Hiervoor zullen jullie een keuze moeten maken tussen een mediator voor jullie samen of ieder een eigen advocaat

 

#3

Mediator of advocaat?

Kiezen jullie voor begeleiding of gaat het om een scheiding waarvoor begeleiding nodig is? Maak dan een keuze tussen een mediator of ieder een eigen advocaat.

Zijn jullie “on speaking terms”, dan ligt een keuze voor een gezamenlijke mediator vanwege de voordelen hiervan voor de hand.

Is het niet meer mogelijk om samen om tafel te zitten, dan kan het beter zijn ieder een eigen advocaat in te schakelen. Deze advocaten zullen de onderhandelingen in overleg met jullie voeren en  geschilpunten aan de rechter voor kunnen leggen.

Vind je het moeilijk een keuze te maken? Op de pagina mediator/advocaat vind je een overzicht dat je verder kan helpen. Of maak een vrijblijvende afspraak voor een kennismaking met een mediator. Een mediator kan met jullie nagaan of mediation voor jullie wel/niet de beste mogelijkheden biedt.

 

#4

Kinderen op de hoogte brengen

Als jullie kinderen hebben, vertel hen dan samen dat jullie uit elkaar gaan. Tips voor het “paraplugesprek” vind je in een apart blog. Ook als de kinderen volwasssen zijn, stel hen indien mogelijk samen op de hoogte. Ook voor volwassen kinderen kan een scheiding tussen de ouders grote inpact hebben en een rouwfase inluiden.

 

#5

Familie en vrienden informeren

Breng naaste familieleden en vrienden op de hoogte van de komende scheiding en probeer samen het moment hiervoor te kiezen. Vertel hierbij dat jullie op respectvolle wijze uit elkaar willen gaan en, belangrijk, of de kinderen hiervan wel of niet al op de hoogte zijn. Je wilt immers niet dat de kinderen via derden horen dat jullie uit elkaar gaan.

 

#6

Afspraak maken en gegevens verzamelen

Plan een afspraak met de mediator of advocaten van jullie keuze en een start met het verzamelen van gegevens als:

  • de samenlevingsovereenkomst of akte huwelijkse voorwaarden
  • eigendomsakte van een koopwoning
  • hypotheekakte
  • kapitaalpolissen of lijfrentepolissen
  • pensioengegevens
  • recente inkomensgegevens

Viae Novae

Scheiding & Mediation

Mediator in:
Utrecht - Den Haag - Amersfoort - Leidsche Rijn - Nieuwegein - De Meern - IJsselstein - Vianen - Driebergen -De Meern - Vleuten - Maarssen - Woerden - Rotterdam - Gouda  - Waddinxveen - Reeuwijk - Bodegraven - Almere - Baarn - Bilthoven - Hilversum - Eemnes - Leusden - Mijdrecht - Zoetermeer - Rijswijk - Voorburg - Delft - Loosduinen - Alphen aan den Rijn - Leiden

 

Vragen?

Ik help je graag verder

 

T 085-0605098