Echtscheiding: 5 tips voor de eerste periode

 

Wist je dat een echtscheiding op de tweede plaats staat in de top 10 van meest ingrijpende life events? Tijd voor echtscheiding tips die je in die eerste moeilijke periode kunnen helpen.

 

Vanaf het moment waarop duidelijk is geworden dat een scheiding onvermijdelijk is breekt er een moeilijke, hectische en onzekere periode aan. Terwijl je het einde van de relatie emotioneel nog moet verwerken moet er van alles geregeld en beslist worden. De sfeer in huis kan gespannen zijn en ondertussen loopt ook het normale leven door. Je moet naar je werk, de kinderen hebben je nodig en het huishouden wordt helaas ook nog altijd niet door kabouters gedaan. Combineer dit al met een tekort aan slaap en eetlust en een flinke dip ligt op de loer.

Juist in deze periode is het belangrijk dat je goed voor jezelf blijft zorgen. Ook als je kinderen hebt. Door voor jezelf te blijven zorgen kun je zowel fysiek als mentaal meer aan en daar hebben ook jouw kinderen direct profijt van.In dit blog geef ik je 5 tips die je nu al kunt toepassen.

 

 

#1

Creëer tijd voor jezelf door je netwerk in te schakelen

Hebben de kinderen een hechte band met jullie ouders? Vraag hen dan om een keertje extra op te passen of iets leuks met de kinderen te gaan doen. Waarschijnlijk doen ze dat graag en voor de kinderen is het fijn om in deze periode van veranderingen in een situatie te zijn die juist niet is veranderd.

Ook goede vrienden/vriendinnen, broers of zussen zullen in deze periode vaak graag bereid zijn de kinderen een leuke middag te bezorgen. Wacht niet af tot zij dat zelf aanbieden maar durf te vragen. Bedenk dat het voor mensen in je omgeving vaak moeilijk is te beoordelen waar zij jou mee kunnen helpen.

 

#2

Spreek af met een goede vriend of vriendin

Heftige emoties als boosheid, verdriet, teleurstelling, onzekerheid of schuldgevoelens zijn heel normaal in deze periode. Het uiten van je gevoel kan dan flink opluchten en er ook voor zorgen dat je beter kunt relativeren. In plaats van je gevoelens tegenover je partner te uiten kun je dit beter doen bij een goede vriend of vriendin. Je partner kan op dit moment niet veel met jouw gevoel en kampt waarschijnlijk vooral met zijn/haar eigen (soortgelijke) gevoelens. Jouw beste vriend of vriendin begrijpt jou en kan jou steunen.

 

#3

Bereid je voor op reacties vanuit je omgeving

Mensen in je omgeving kunnen verschillend reageren op de aankondiging van een scheiding. Meestal hebben zij de relatiebreuk niet aan zien komen en soms weten zij hierdoor niet goed hoe hierop te reageren. Ook als jullie respectvol uit elkaar gaan en daar geen aanleiding voor is kunnen mensen zich bovendien toch genoodzaakt voelen zich loyaal aan een van beiden te tonen.

Daarnaast kun je te maken krijgen met allerlei soorten advies over wat te doen en wat vooral niet te doen. Sommige van die tips zijn misschien bruikbaar maar blijf vooral bij jezelf. Jullie zijn uniek, jouw relatie is uniek en ook jouw scheiding kan heel anders verlopen dan de scheiding van je collega, vriend of vriendin.

 

#4

Voorkom escalaties

Probeer afspraken te maken om de periode waarin jullie nog samenwonen zo goed mogelijk door te komen en escalaties te voorkomen. Wat is daarin voor jou belangrijk en wat is belangrijk voor de ander? Spreek bijvoorbeeld af dat jullie allebei een vaste avond in de week “vrij” hebben waarbij de ander thuisblijft voor de kinderen.

Houd er ook rekening mee dat jullie allebei sneller geïrriteerd kunnen reageren. Zaken of gedragingen waar je voorheen je schouders over ophaalde zouden hierdoor nu tot flinke discussies kunnen leiden. Ook kan het moeilijker worden om met elkaar in gesprek te gaan. Wacht niet af totdat een onhoudbare situatie ontstaat maar schakel tijdig een mediator in die jullie hierin kan begeleiden. Bedenk: voorkomen is beter dan genezen.

 

#5

Duidelijkheid geeft rust

Onzekerheid vormt voor veel mensen een grote stressfactor. Zeker als die onzekerheid betrekking heeft op belangrijke basisbehoeften in je leven. In een scheidingssituatie kunnen zich vragen voordoen als:

  • waar woon ik straks?
  • hoe sta ik er straks financieel voor?
  • hoe vaak kan ik mijn kinderen nog zien?

Op het moment dat meer duidelijkheid ontstaat over jullie situatie na scheiding zal ook meer rust ontstaan. Een mediator kan jullie hierbij helpen en zal samen met jullie in kaart brengen wat er moet worden geregeld.

 

Meer echtscheiding tips lezen of meer weten over echtscheiding en wat daar allemaal bij komt kijken? Op de blogpagina vind je per categorie meer blogs met informatie.

Viae Novae

Scheiding & Mediation

Mediator in:
Utrecht - Den Haag - Amersfoort - Leidsche Rijn - Nieuwegein - IJsselstein - Vianen - Driebergen -
De Meern - Vleuten - Maarssen - Woerden - Gouda  - Waddinxveen - Reeuwijk - Bodegraven - Baarn - Bilthoven - Hilversum - Eemnes - Leusden - Mijdrecht - Zoetermeer - Rijswijk - Voorburg - Delft - Loosduinen - Alphen aan den Rijn - Leiden

 

Vragen?

Ik help je graag verder

 

T 085-0605098