Verdeling van de zorg voor de kinderen

Het is een van de eerste vragen die opkomt op het moment waarop het besluit tot een scheiding eenmaal is genomen, hoe wordt de zorg voor de kinderen straks verdeeld? Wordt het een meer traditionele zorgregeling, waarbij de kinderen hoofdzakelijk een weekend per twee weken bij een van de ouders verblijven? Of toch een co-ouderschap?

 

De zorgregeling, puzzelen

Waar het voor het ene stel eenvoudig is de zorgregeling die al tijdens de samenleving werd toegepast grotendeels voort te zetten, is het voor de meeste ouders een heel gepuzzel.

Bij het maken van afspraken over de verdeling van de zorg spelen dan ook veel aspecten een rol. Zo zullen de leeftijd van de kinderen, de reisafstand tussen de ouders, de werkroosters en de financiële mogelijkheden van invloed zijn op de afspraken die gemaakt kunnen worden. .

Is het voor jullie allemaal zo duidelijk nog niet? In dit blog geef ik jullie informatie en tips over de meest gangbare zorgregelingen.

 

Betrek de kinderen

Ook als zij nog redelijk jong zijn hebben kinderen vaak al wensen en een mening over de zorgregeling. Betrek de kinderen daarom zoveel mogelijk bij de afspraken. Vraag hen waar zij denken zich fijn bij te voelen. Op die manier laten jullie de kinderen merken dat jullie hen gehoord hebben, dat zij belangrijk zijn en dat hun mening telt.

Komen de kinderen met een voorstel dat voor jullie niet haalbaar is? Leg dan uit waarom dit niet kan en ga daarna samen op zoek naar een alternatief.

 

Co-ouderschap

Bij een co-ouderschap wordt de zorg voor de kinderen 50/50 tussen de ouders gedeeld. Vaak in de vorm van een “week op, week af” regeling. De ene week verblijven de kinderen bij moeder, de andere week bij vader.

Co-ouderschap wordt vaker afgesproken bij jonge kinderen. Worden de kinderen ouder en gaan zij naar het voortgezet onderwijs? Dan is dat vaak het moment waarop de zorgregeling aangepast wordt, meestal omdat de kinderen dan tot andere regelingen willen komen.

Overwegen jullie een co-ouderschap? Lees dan mijn blog, specifiek gericht op co-ouderschap.

 

Weekendregeling

De (basis)weekendregeling wordt nog regelmatig afgesproken maar verliest aan terrein. De regeling houdt in dat de kinderen in hoofdzaak bij een van de ouders verblijven. De weekenden worden verdeeld, het ene weekend bij moeder, het andere weekend bij vader.

Denk bij een weekendregeling na over de lengte van het weekend. Wordt het een weekend van zaterdagochtend tot zondagavond? Of misschien van vrijdag uit school tot maandag schooltijd? Bedenk dat de meeste kinderen even tijd nodig hebben om weer om te schakelen. Probeer daarom het wisselmoment zo te plannen dat dit niet valt rond het tijdstip waarop de kinderen normaliter naar bed gaan.

 

Uitgebreide weekendregeling

De (basis)weekendregeling wordt steeds vaker uitgebreid met een doordeweeks contactmoment. Met een woensdagmiddag, een avondmaaltijd op dinsdag of een overnachting doordeweeks. Ook willen ouders vaker allebei betrokken zijn bij de sport en hobby’s van de kinderen.

De woensdagmiddag ligt midden in de week en is om die reden vaak favoriet. Er is meer tijd, ook om samen iets leuks te ondernemen. Houd er wel rekening mee dat jonge kinderen (basisschool) juist dan ook vaak willen afspreken met vriendjes of vriendinnetjes. En misschien ook net als jij je verheugd hebt op een gezellige middag samen en leuke plannen hebt gemaakt. Of speciaal overgewerkt hebt om die woensdagmiddag helemaal vrij te kunnen zijn. De ene ouder vindt dit geen enkel probleem maar de ander geeft om die reden toch de voorkeur aan een andere dag.

Willen jullie de zorg toch meer delen maar is dat doordeweeks lastig te realiseren? Dan zouden jullie ook nog kunnen nadenken over extra weekend, drie weekenden per vier weken. Op die manier houdt de andere ouder ook een weekend per vier weken met de kinderen.

 

Regeling voor heel jonge kinderen

Voor heel jonge kinderen (baby’s) kan het verstandig zijn om voorlopig een andere regeling af te spreken. Jullie kindje bevindt zich dan in een belangrijke hechtingsfase.

Alhoewel de meningen van deskundigen hierover verschillen, gaat de voorkeur grotendeels uit naar een regeling die veel kortere contactmomenten inhoudt. Een regeling bijvoorbeeld waarbij vader de baby iedere week minstens drie keer bezoekt of even meeneemt. Of de baby in bad doet, een flesje geeft en naar bed brengt.

Naar mate jullie kindje groeit kan de regeling worden uitgebreid en aangepast. Hierover kunnen jullie in het ouderschapsplan afspraken maken. De mediator zal jullie daar graag mee helpen.

 

Halen en brengen bij wissels

Denk bij het afspreken van de zorgregeling ook na over het halen en brengen van de kinderen. Zijn de kinderen ouder en fietsen zij zelf van de een naar de ander? Brengt de een en haalt de ander? Of brengt de een de kinderen ’s-ochtends naar school en haalt de ander hen daar op? Maak ook hier afspraken over.

 

Vrije invulling

Bij het invullen van de verdeling van de zorg hebben jullie veel vrijheid. Wel is belangrijk dat een geregeld contact met beide ouders gewaarborgd is. De hiervoor beschreven regelingen zijn bedoeld als voorbeeld. Hier kunnen jullie zelf natuurlijk variaties op bedenken, passend bij jullie leefwijze, jullie werkroosters en vooral bij jullie kinderen.

Viae Novae

Scheiding & Mediation

Mediator in:
Utrecht - Den Haag - Amersfoort - Leidsche Rijn - Nieuwegein - De Meern - IJsselstein - Vianen - Driebergen -De Meern - Vleuten - Maarssen - Woerden - Rotterdam - Gouda  - Waddinxveen - Reeuwijk - Bodegraven - Almere - Baarn - Bilthoven - Hilversum - Eemnes - Leusden - Mijdrecht - Zoetermeer - Rijswijk - Voorburg - Delft - Loosduinen - Alphen aan den Rijn - Leiden

 

Vragen?

Ik help je graag verder

 

T 085-0605098