Mediator Utrecht - Den Haag - Amersfoort
    • Linda Voorduin
      mediator Utrecht,
      Den Haag, Amersfoort

 

“Een juridisch niet goed geregelde scheiding levert een uitstekend recept op voor langdurige en kostbare procedures.

Een verstoorde verstandhouding doet dat evengoed.”

 

 

Linda Voorduin

mediator

 

Mediator Utrecht - Den Haag

 

“Een juridisch niet goed geregelde scheiding levert een uitstekend recept op voor langdurige en kostbare procedures. Een verstoorde verstandhouding doet dat evengoed.”

 

 

Zo’n 30 jaar geleden maakte ik voor het eerst kennis met de wereld van het familierecht. Mijn eerste baan binnen de echtscheidingspraktijk, advocatuur. Ik voelde mezelf vanaf de eerste dag als een vis in het spreekwoordelijke water. Sindsdien maken echtscheidingen, relatiebreuken en alles wat daarmee samenhangt deel uit van mijn dagelijks leven.

 

Nadat ik vele jaren later zelf een scheiding doormaakte en alleenstaande ouder van twee nog jonge kinderen werd ben ik, naast mijn baan, ook ondernemer geworden. Via mijn eigen bedrijf ondersteunde ik scheidingsmediators rond de invulling van vooral het juridische deel van het mediationproces. Opvallend was dat advocaten en mediators ieder anders naar een scheidingsproces keken. Waar advocaten vooral op het juridische deel gericht waren en in mindere mate op het emotionele aspect, waren mediators vooral gericht op het emotionele aspect en in mindere mate op het juridische aspect. Een advocaat voorziet, vanuit zijn kennis en ervaring, problemen in de toekomst als een scheiding juridisch niet goed is geregeld. Een mediator aan de andere kant voorziet problemen als de onderlinge verstandhouding is verstoord waardoor overleg niet (goed) mogelijk meer is.

Een scheiding is vaker wel dan niet emotioneel zwaar, ook voor degene die het initiatief tot een scheiding heeft genomen. Als er kinderen zijn, dan zou je jezelf bovendien af kunnen vragen of je wel ooit echt helemaal van elkaar kunt scheiden. Ik denk het niet. Er ontstaat een andere relatievorm maar je blijft als ouders toch altijd verbonden met elkaar. Ook na een scheiding zullen er momenten zijn om te vieren, net zo goed als er momenten kunnen zijn van zorgen over de kinderen of verdriet. Als je deze momenten (mede) met de vader/moeder van je kinderen kunt delen, dan is dat voor jou als ouder fijn, maar meer in het bijzonder ook voor je kinderen. De regelingen die voor de kinderen zijn getroffen zullen bovendien vaak aangepast moeten worden naarmate de kinderen opgroeien. Of als er iets verandert in de situatie van een van de ouders. Nog veel vaker zal er overlegd moeten worden over zaken als vakantieplanning, school, sport, feestdagen etc. Als mediator vind ik het belangrijk dat er tijdens het scheidingsproces een fundament wordt gelegd voor de toekomst. Een toekomst waarin ruimte is voor overleg, voor aanpassing van afspraken waar nodig. Een toekomst waarin ouders, ondanks hun verschillen, samen ouders blijven.

 

Ook als er geen kinderen zijn is het belangrijk dat ex-partners in de toekomst kunnen overleggen. Bijvoorbeeld over zaken als wijziging van eventuele partneralimentatie of de overdracht of verkoop van een woning. Een zorgvuldig afgesloten relatie heeft allereerst echter een positief effect op de verwerking van een scheiding, en daarmee een positief effect op je toekomst.

 

Nadat ik zelf de opleidingen tot mediator en family-mediator volgde is vanuit deze visie Viae Novae, Scheiding & Mediation ontstaan. Met de binnen mijn achtergrond opgedane kennis en ervaring ben ik van mening dat juist de combinatie van mediation én deskundig juridisch advies tot de meest optimale resultaten in scheidingssituaties leidt. Zowel voor het scheidingsproces zelf als voor ieders toekomst. Ik vind het na iedere mediation opnieuw mooi als ik daar een steentje aan heb mogen bijdragen.

 

 

Linda

Linda