Co-ouderschap, #5 praktische tips

 

Steeds vaker kiezen ouders voor een co-ouderschap na de scheiding of relatiebreuk. Erg verwonderlijk is dit niet. We zien immers steeds vaker dat beide ouders blijven werken nadat er kinderen worden geboren en ook tijdens de relatie de zorgtaken al delen. Een voortzetting hiervan na een scheiding is dan vaak een logisch gevolg.

Ook als de zorgtaken tijdens de samenleving anders werden verdeeld en een van de ouders het grootste deel hiervan op zich nam, zie ik in mijn mediationpraktijk dat ook dan vaker gekozen wordt om de zorg voor de kinderen na de scheiding  te delen.

Voor beide situaties geldt dat een co-ouderschap na de scheiding de nodige aanpassing vraagt, zowel van de ouders als van de kinderen. In dit blog geef ik je daarom 5 praktische tips die je het leven als co-ouder makkelijker maken en de kans op succes vergroten.

 

#1

Heen en weer slepen met spullen?

Doe dat zo min mogelijk. Zeker als er wissels op school plaatsvinden kan dit voor de kinderen belastend zijn. Zorg waar dat kan voor dubbele spulletjes zodat er zo min mogelijk heen en weer hoeft. Denk aan gym- en sportkleding, drinkbekers en lunchboxen, ondergoed en sokken, regenkleding, haarspeldjes en misschien zelfs die ene favoriete knuffel. Je zult echt de eerste ouder niet zijn die net voor vertrek tot de ontdekking komt dat er gymles op het rooster staat, terwijl de gymkleding.. je raadt het al. Het feest is natuurlijk pas echt compleet als je eigenlijk al net te laat bent.

 

#2

Gedeelde agenda

Maak online een gedeelde agenda voor de kinderen aan waar je allebei toegang toe hebt. Hebben de kinderen ook een mobieltje, voeg hen dan ook toe aan de gedeelde agenda. Geef je de dagen een papa- en een mamakleurtje, dan ziet iedereen in één oogopslag waar de kinderen op welke dag zijn. Dit is ook heel fijn voor de kinderen als zij willen afspreken met vriendjes en/of vriendinnetjes. Zo weet meteen ook iedereen wanneer de afspraken bij de tandarts en de ouderavonden op school staan gepland waardoor de kans op dubbele afspraken al enorm afneemt. Wil je een afspraak plannen op een zorgdag van de andere ouder, dan overleg je dit natuurlijk eerst even.

Geen idee hoe het werkt, een agenda delen? Google legt het je in een paar stappen uit:

https://www.google.nl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&ved=2ahUKEwi7luXPv4H9AhUugv0HHf_fCSEQFnoECBwQAQ&url=https%3A%2F%2Fsupport.google.com%2Fa%2Fanswer%2F1626902%3Fhl%3Dnl&usg=AOvVaw1Wss0DDDdeTSkZFAoiq2rS

Ook voor jonge kinderen is het fijn om zelf te kunnen zien wanneer zij bij ieder van jullie zijn. Maak het voor jonge kinderen visueel door een planbord met kleurtjes in beide huizen op te hangen.

 

#3

Kleding

Maak afspraken over het kopen van kleding. Kopen jullie allebei kleding, of verzorgt een van de ouders de kleding van de kinderen voor beide ouders? Ook als er in het ouderschapsplan wordt afgesproken dat de verblijfsoverstijgende kosten van de kinderen (en daar valt ook de kleding onder) vanaf een gezamenlijke kinderrekening wordt betaald kunnen er afspraken worden gemaakt over de aanschaf van kleding en het budget hiervoor.

Ontkomen jullie er niet aan dat er kleding heen en weer gaat? Voorkom dan irritatie door heldere afspraken te maken. Gaat kleding bijvoorbeeld gewassen en gestreken naar de andere ouder, of is dat niet nodig? Belangrijk, houd je ook aan de afspraken die gemaakt zijn.

 

#4

Huiswerk

Omdat kinderen steeds vaker op de computer aan opdrachten en werkstukken werken is het fijn als zij hieraan bij beide ouders kunnen werken. Dit kan eenvoudig door werkstukken van de kinderen op te slaan in de cloud.  Dropbox, maar ook Apple, Google en Microsoft  bieden hier mogelijkheden voor.

 

#5

Evalueer het co-ouderschap geregeld

Vaker wel dan niet wordt de zorgregeling al vastgelegd op het moment waarop de ouders nog samenwonen en gaat de regegling in vanaf het moment waarop de ouders feitelijk gescheiden van elkaar wonen. Natuurlijk hoop je dat de zorgregeling vanaf dat moment soepel verloopt en dat er na alle turbulentie rond de scheiding dan eindelijk een periode van rust zal aanbreken.

De praktijk kan soms echter toch anders uitpakken dan verwacht. Spreek daarom na de verhuizing met elkaar een moment af om de regeling te evalueren. Wat ging goed, waar liep je tegenaan en hoe gedijen de kinderen bij de regeling? Blijf de regeling ook daarna periodiek samen evalueren en pas deze waar nodig steeds aan.

Wordt de regeling op enig moment structureel gewijzigd? Leg de nieuwe regeling dan vast in een aanvullend ouderschapsplan zodat iedereen weet waar hij/zij aan toe is.

 

 

Viae Novae

Scheiding & Mediation

Mediator in:
Utrecht - Den Haag - Amersfoort - Leidsche Rijn - Nieuwegein - De Meern - IJsselstein - Vianen - Driebergen -De Meern - Vleuten - Maarssen - Woerden - Rotterdam - Gouda  - Waddinxveen - Reeuwijk - Bodegraven - Almere - Baarn - Bilthoven - Hilversum - Eemnes - Leusden - Mijdrecht - Zoetermeer - Rijswijk - Voorburg - Delft - Loosduinen - Alphen aan den Rijn - Leiden

 

Vragen?

Ik help je graag verder

 

T 085-0605098